Unikalne ikony poświęcone bieszczadzkim zwierzętom będą sygnować najnowsze piwo z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior
„URSA PURPURAT Z BIESZCZAD” – najnowsze dzieło Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa
Ursa Maior
W Uhercach Mineralnych jest już dostępny Purpurat z Bieszczad. To
bursztynowe, doskonale pełne piwo nawiązujące do klasycznych „ales”.
Dominuje w nim słodowość, doprawiona zdecydowanym smakiem i aromatem
dojrzałych pomarańczy pochodzącymi od brytyjskich odmian chmielu. Na finiszu
wyczuwalna jest lekka, ziołowo-żywiczna goryczka. Odpowiednio długie
leżakowanie przydało mu charakteru i niezwykłej gładkości.
Na etykiecie wykorzystano motyw z pracy Marty Jamróg prowadzącej Jasielską
Pracownię Ikon. Marta jest absolwentką Małopolskiego Uniwersytetu Ludowego
we Wzdowie a pisaniem ikon zajmuje się od kilkunastu lat. Jej dzieła
znajdują się w prywatnych kolekcjach w Polsce i za granicą. Na zlecenie Ursa
Maior powstała kolekcja unikalnych, modernistycznych ikon obrazujących
bieszczadzkie zwierzęta. Każda z ikon przedstawia inną, uniwersalną
opowieść, a wszystkie nauczają o potrzebie dobrego traktowania zwierząt i
ochronie dzikiego świata. Kolekcja będzie na stałe zainstalowana w Ursa
Maior w Uhercach, ale zainteresowanie czasowymi ekspozycjami wyraziły już
galerie sztuki we Wrocławiu, Warszawie i Krakowie.
Twórczyni Purpurata, dr inż. Agnieszka Łopata, piwowarka Bieszczadzkiej
Wytwórni Piwa Ursa Maior dobrała do niego wegańskie potrawy. Piwo będzie
świetnie pasować do zapiekanych warzyw i potraw z roślin strączkowych, do
potraw kuchni meksykańskiej i indyjskiej. Sprawdzi się w towarzystwie
deserów takich jak naleśniki z dżemem pomarańczowym albo jabłecznik z
rodzynkami.
Informacje ogólne o Purpuracie z Bieszczad
Składniki: woda, specjalnie dobrane rodzaje słodu jęczmiennego i odmiany
chmielu, drożdże.
Styl: English Amber Ale.
Ekstrakt 13,3% wag., alkohol 5,3% obj.
Rekomendowana temperatura serwowania: 10-12°C
Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.