Na Pasterskim Szlaku czyli Redyk Bieszczadzki

Jeśli zapytamy kogoś z jakim krajem kojarzy mu się ser otrzymamy odpowiedź, że z Francją lub ze Szwajcarią. Jednak zdaniem archeologów najstarszy na świecie dowód na produkcję sera – sprzed 7500 lat – został znaleziony w… Polsce, a dokładniej na Kujawach. Warto też wiedzieć, że przedwojenny spis przedsiębiorstw zajmujących się produkcją serów tradycyjnych długodojrzewających wymienia szereg firm rozrzuconych po terenie dzisiejszego województwa podkarpackiego. Dzisiaj legalnie produkcją tradycyjnych serów długodojrzewających zajmuje się jedynie Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” rodziny Maziejuków w Mszanie. Ale w ponad 100 innych miejscach powstają one na potrzeby własne lub – w przypadku gospodarstw agroturystycznych – dla tzw. letników.
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” rozpoczyna działania restytuujące podkarpackie serowarstwo. Jednym z nich będzie konferencja opisująca historię tej branży w naszym regionie, jak i współczesne wymogi sanitarno-epidemiologiczne, które należy spełnić, aby produkować sery. Na to spotkanie w Ustrzykach Górnych w dniu 29 maja br. (piątek) zapraszamy obecnych i przyszłych serowarów. Stowarzyszenie pokrywa koszty noclegu i wyżywienia.

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” zaprasza na konferencję Restytucja Serowarstwa w Podkarpackiem, wszystkich serowarów, osoby zainteresowane wytwórstwem i rozpoczęciem działalności w tym zakresie. Konferencja odbędzie się w dniu 29 maja 2015 r. w Ustrzykach Górnych (Zajazd pod Caryńską) w godz. 11:00-15:00.
Ponadto, zapraszamy również do uczestnictwa w roli wystawcy podczas mini Targów sera, które odbędą się w sobotę, 30 maja br. Oferujemy BEZPŁATNE stoisko targowe, nocleg i udział w targach.

W celu zgłoszenia chęci uczestnictwa podczas konferencji i targów sera prosimy o kontakt z organizatorem najpóźniej do dnia 28 maja br. do godz. 12:00 pod nr telefonu 17 85 00 183 lub 17 850 01 82 lub e-mail: [email protected], [email protected] lub osobiście siedziby biura (Rynek 16/1, 35-064 Rzeszów).

Osoby do kontaktu: Pan Krzysztof Zieliński (17 85 00 183, [email protected]thia.pl) i Pani Ewelina Nycz (17 850 01 82, [email protected]).

Program konferencji „Restytucja serowarstwa w Podkarpackiem” połączonej z mini targami sera w dniach 29-30 maja br. w Ustrzykach Górnych organizowanej w Zajeździe pod Caryńską

29 maja br. (piątek)
11:10-11:15 Przedstawienie idei Redyku Bieszczadzkiego – Jacek Skórka, Zajazd Pod Caryńską,
11:15-11:45 Sery Dziedzictwem Karpackiej Kultury – Józef Michałek, członek Związku Podhalan,
11:45-12:45 Higiena mleka i proces produkcji sera, a możliwości powstawania wad w serze – dr inż. Dorota Kalicka, Zakład Technologii Mleczarstwa Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego,
13:00-13:45 Sprzedaż produktów rolnych w świetle obowiązujących przepisów prawnych – Ludmiła Chmielowska, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Boguchwale,
13:45-14:30 Produkt tradycyjny i regionalny jako poszukiwany produkt rynku oraz szansa rozwoju gospodarstw rolnych – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego,
14:30-15:00 Nowe działania i możliwości dofinansowania serowarów w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Bogusław Surmacz, Podkarpacki Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

30 maja br. (sobota)
10:00-18:00 mini targi sera zagrodowego

31 maja br. (niedziela)
ok. godz. 10.00 wyprowadzenie owiec na hale.

Szczegóły: https://www.facebook.com/events/618765501557135/

Projekt „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy” współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Włącz lokalizację i zobacz punkty w pobliżu miejsca, w którym jesteś.
Map loading, please wait ...
Nie ma jeszcze głosów.
Proszę czekać...